בבואכם לרכוש את מחשבכם החדש, השאלה העיקרית הנשאלת היא איזה מעבד לרכוש. כפול ליבות? מרובה ליבות? i5, i3 או i7? בפוסט זה אסקור את דגמי המעבדים השונים שאינטל מציעה. אינטל (Intel) היא החברה הפופולארית והמובילה בשוק המעבדים. AMD היא חברה מתחרה אך פחות נפוצה ממעבדי אינטל לכן לרוב יהיה נפוץ יותר למצוא בחנויות מעבדי אינטל מאשר מעבדי AMD.
הסדרה הפופולארית ביותר של מעבדי אינטל היא ה-Core i בה ישנם שלושה מעבדים עיקריים: i5, i3 ו-i7, בהדרגה מהמעבד החלש לעוצמתי והיקר ביותר. המספר אינו מציין את מספר הליבות אלא את רמת הביצועים של כל אחד מהמעבדים בהדרגה לכן מעבד i3 הוא הזול וברמת הביצועים הנמוכה מבין השלושה. מעבד i3 יתאים למשתמשים שלא נדרש להם ביצועים גבוהים, כגון גלישה באינטרנט, אימייל, ושימוש בתוכנות אופיס השונות. מעבד בדרגת ביניים הוא i5 שנותן יותר כוח עיבוד עבור גרפיקה (פוטושופ), עריכת וידיאו קלה, משחקים קלים עד בינוניים וכו'. מעבד i7 הוא המעבד החזק ביותר בסדרה הנותן את רמת הביצועים הגבוהה ביותר ומתאים לשימוש כבד כגון תוכנות הדורשות עיבוד נתונים גבוהה, עריכת וידיאו מקצועית, גרפיקה, משחקים כבדים, תוכנות ליצירת מוזיקה ועוד.
המעבדים שונים אחד מהאחר ברמת הליבות שמאפשרים חלוקת נתוני העיבוד אל מספר מעבדים, כמות זיכרון מטמון (Cache), האצת טורבו בוסט (Turbo Boost), טכנולוגיית ריבוי נימים (Hyper-threading) המדמה הכפלה של כמות הליבות ומעבד גרפי מובנה (Intel HD graphics) הטמון במעבד.
מספר הליבות
תוכלו להשוות את מספר הליבות במעבד כאל ידיים עובדות, בדיוק כפי שיש יותר ידיים יכול להועיל בעבודות מסוימות כך מספר ליבות גדול יותר יכול ברוב המקרים להועיל לחלוקת נתוני העיבוד בעבודה עם תוכנות היודעות לנצל זאת. מספר ליבות גבוהה יותר יטיב במיוחד לריבוי משימות (Multi-tasking) של מספר תוכנות הפועלות במקביל.
ישנו שיפור ביצועים משמעותי במעבר ממעבד חד ליבה אל מעבד ליבה כפולה גם עבור המשתמש הבסיסי, כאשר המחשב משמש לגלישה או קריאת אימייל, תוכל לרוץ ברקע גם סריקת אנטי וירוס או חילוץ מקובץ דחוס. במעבד ליבה כפולה השיפור יהיה כ-70% יותר ממעבד חד ליבה אבל רמת הביצועים לא בהכרח תגדל משמעותית במעבר למעבד עם יותר ליבות, שיפור הביצועים יהיה בעיקר עם תוכנות היודעות לנצל זאת.
דרגת המעבד הבסיסית הנפוצה כיום היא מעבד עם שני ליבות לפחות כאשר במחשב נייח נפוץ למצוא גם מעבד עם 4 ליבות לאלו שזקוקים לרמת ביצועים גבוהה. ישנם אף מעבדים ברמה עילית עם 6 ליבות ו-12 ליבות (Intel Xeon) שנועדו לתחנות עבודה ושרתים.
מהירות המעבד
מהירות המעבד נמדדת במגה הרץ שמייצג את מספר סיבובי השעון (חישובים) שהמעבד מסוגל לבצע בשניה. מהירות שעון של 2.7GHz פירושה 2.7 מיליארד חישובים לשניה. כלל שמהירות השעון גדולה יותר כך מהירות החישוב והעיבוד יהיו גבוהים יותר. מהירות המעבד היא לא המדד היחידי להשוואת ביצועי המעבד, ייתכן מעבדים ישנים עם מהירות שעון גבוהה יותר אך לא יעילים כמו המעבדים מהסדרה החדשה גם אם מהירות השעון היא פחותה, וכך לגבי סוג המעבד והיצרן.
האצת מהירות מעבד (Turbo Boost)
בטכנולוגיית האצת המהירות של אינטל הנקראת טורבו בוסט (Turbo Boost) הקיימת במעבדים i5 ו-i7, המעבד מתאים את מהירות השעון בה הוא רץ בהתאם לצורך ובכך למנוע צריכת חשמל או חימום מיותר. במעבד i3 תכונה זו לא קיימת והוא רץ במהירות שעון קבועה.
ריבוי נימים (Hyper-threading)
ריבוי נימים (Hyper-threading) נועדה לדמות הכפלה של כמות הליבות כך שמערכת הפעלה תראה בליבה בודדת כליבה כפולה וכך תוכל לחלק עיבוד של יישום גם על מעבד אחד. מעבד i3 בעל 2 ליבות יופיע כ4 ליבות במערכת ומעבד i7 של 4 ליבות יוצג כמעבד בעל 8 ליבות במערכת. ניתן לראות שיפור של כ-17% בביצועים עם ריבוי הנימים. זה לא משפר את מהירות העבודה של המעבד אלא את הייעול בעיבוד הנתונים. המעבדים i3 ו-i7 כוללים את האופציה הנ"ל אך במפתיע מעבד i5 אינו כולל את האופציה, כנראה שזה מהלך שיווקי של אינטל לתת למשתמש את הצורך לבחור במעבד i7.
זיכרון המטמון של המעבד
זיכרון המטמון של המעבד (Cache) הוא יחידת זיכרון קטנה הטמונה במעבד ותפקידה לאחסן מידע בזמן העיבוד, הגישה לנתונים עבור המעבד בזיכרון המטמון שלו היא מהירה יותר מאשר גישה אל זיכרון ה-RAM, דבר המוביל לביצועים גבוהים יותר. למעבדי i3 הזולים יש 3MB, למהירים 4MB, בעוד שלמעבד i5 יש 6MB, למעבד i7 יש 8MB זיכרון. קשה להשוות עד כמה זיכרון המטמון משפיע על רמת הביצועים של המעבד במיוחד שיש הבדל בין כמות הליבות. כך שהנתון הוא רלוונטי לדרגת המעבד הספציפי אותו אתם בודקים.
מעבד גרפי מובנה
מעבדי אינטל בסדרת Core כוללים יחידת עיבוד גרפית מובנית בשם Intel HD graphics שהיא בעצם מחליפה את כרטיס המסך החיצוני שהיה בעבר ומוטמנת בתוך המעבד עצמו. לאלו שלא צריכים עיבוד גרפי נוסף, הם יכולים להסתפק ביחידת עיבוד הגרפי הנמצאת במעבד עצמו. אך כמובן שניתן להוסיף כרטיס מסך עוצמתי יותר מזה אשר קיים במעבד ורוב המשתמשים ייבחרו לעשות זאת במיוחד אלו העושים שימוש בגרפיקה, עריכת וידיאו ומשחקים.
מעבדי i5, i3 ו-i7 נבדלים בסוג המעבד הגרפי בהדרגה כך שמעבד i7 כולל את המעבד הגרפי הטוב ביותר.
מעבדים של מחשבים ניידים
שימו לב שלרוב המעבדים למחשבים ניידים (עם תוספת ה-U לדגם המעבד; לדוגמה: מעבד i7-6500U או i5-5200U) הם גירסאות מוחלשות שנותנים איזון בין צריכת חשמל נמוכה לצד ביצועים. המעבדים למחשבים הנייחים יעניקו את רמת הביצועים הגבוהה ביותר. בנוסף, רוב המעבדים למחשבים ניידים כוללים שני ליבות פיזיות כולל מעבד i7, אכן כן, שני ליבות בלבד אבל נותן תמורה טובה לביצועים גבוהים וצריכת חשמל נמוכה יחסית. אך לאלו הדורשים זאת, למרות העובדה לצריכת סוללה גבוהה, ישנם את מעבדי אינטל HQ (לדוגמה i7-6700HQ) הכוללים 4 ליבות ומעניקים ביצועים גבוהים במיוחד לאלו הזקוקים להם.
ישנם סדרת מעבדים נוספת בשם M בה גם קיימים שלושה מעבדים עיקריים: m5, m3 ו-m7. ההבדל ביניהם הוא מהירות השעון כאשר במעבד m7 היא הגבוהה ביותר. המעבדים האלו מוחלשים יותר מהמעבדים מהסדרה i של אינטל וממעבדי U שהזכרתי מעל אבל היתרון הגדול שלהם הם צריכת חשמל נמוכה במיוחד ושהם אינם פולטים חום רב בהשוואה למעבדים אחרים כך שהם יכולים לעבוד ללא מאוורר ונמצאים למחשבים ניידים אולטרה דקים. משום מה, רוב היצרניות לא בחרו להפוך את המעבד לנפוץ בייצור שלהם. למרות מהירות השעון הנמוכה, מביקורות וחוות דעת ששמעתי, נראה שלמשתמש הבסיסי המעבד לא נופל בביצועים ממעבד i וכן הוא יתאים למשתמשים הדורשים זמן סוללה מרובה שהיא מעל 12 שעות בדגמי מחשב מסוימים.
דגמי מעבד נוספים
לכמה דגמי מעבדים של אינטל ישנה סיומת של אות (U,K,T) שמורה על תכונה מסוימת הקיימת במעבד:
סיומת K בדגם המעבד אומרת שהמעבד פתוח (לא נעול) ומאפשר לשנות את ההגדרות ולהעלות את מהירות השעון באם לוח האם שלך תומך בזאת. המהרת המעבד עלולה לגרום לאי יציבות ואף בנזק פיזי של המעבד. חשוב לדעת כיצד לבצע זאת. בביצוע ההמרה לרוב יידרש גם קירור מיוחד מכיוון שהמעבד צפוי לפלוט חום רב. במעבד i3 אין את דגם K ואין אפשרות לבצע המהרה.
סיומת T תעיד על מעבדים עם מהירות שעון נמוכה במיוחד כדי לשמור על קור או לחסוך בצריכת החשמל. לרוב תוכלו למצוא אותם במחשבים קטנים במיוחד, הם לא נפוצים בשוק.
סיומת P מציינת שהמעבד מכיל ליבה גרפית מופחתת ביחס למעבד אחר בסדרה.
דור המעבד
שימו לב שמלבד לפרמטרים שהזכרתי בפוסט זה, הפרמטר החשוב ביותר הוא דור המעבד. כיום נפוצים מאוד מעבדים מהדור השישי (Skylake) אך אנו מתחילים לראות בחנויות יותר מחשבים עם מעבד הדור השביעי (Kabylake). לכן תהיה עדיפות לבחור במעבד מהדור החדש ביותר.
לסיכום
ההתלבטות בבחירת המעבד היא לא פשוטה במיוחד עבור משתמשים שלא מבינים בתחום אך הבחירה תהפוך לפשוטה כאשר תדעו את הדרישות שלכם לעתיד הקרוב. יהיה מיותר לבחור במעבד יקר שלא תואם את הדרישות שלכם ומנגד יהיה חבל לרכוש מעבד שלא יתאים עבור מה שאתם צריכים ויהווה צוואר בקבוק במערכת.
ראו את הפוסט המעודכן על מעבדי אינטל דור 12 אלדר לייק עם השוואה מקיפה בין הדגמים
תוכלו להזמין מעבדי אינטל מ-KSP דרך הקישור הבא שכוללת מגוון דגמי מעבדים או מגוון מחשבים ניידים עם מעבדי אינטל דרך הקישור הבא במחירים טובים. ניתן לבצע משלוח עד לבית בתוספת תשלום או איסוף מהסניפים שלהם.
אם יש לכם שאלות לגבי מעבדים או לא הבנתם משהו בפוסט, אתם מוזמנים להגיב כאן בפוסט ולשאול ואני אשמח לענות לכל שאלה. תוכלו להצטרף גם לקבוצת מפרטי מחשב ותמיכה טכנית בפייסבוק.
אנא זכרו לשתף ולהפיץ לחברים את הפוסט. אני בטוח שהוא יכול לעזור להרבה אנשים שרוצים לדעת על מעבדים ומתלבטים לפני הרכישה בבחירת המעבד.
כתיבת תגובה