לוח אם מומלץ למחשב

לוח האם הוא הלב של המחשב, הרכיב שמחבר את כל הרכיבים החיוניים ומבטיח שהם עובדים יחד בצורה חלקה. בחירת לוח האם הנכון היא קריטית לבניית מערכת יציבה וקבלת ביצועים גבוהים. בעמוד זה אסביר על הגורמים העיקריים שיש לקחת בחשבון בעת ​​בחירת לוח אם ואמליץ על כמה לוחות אם שיתאימו למשתמשים השונים בהתאם לדרישות שלהם מהמחשב.

מכיוון שלוח האם הוא הלב של מערכת המחשב, חשוב לעשות שיקול בעת הקנייה במחשבה לעתיד, במידה ויגיע יום בוא נרצה לשדרג את אחד מרכיבי המחשב. תכנון לעתיד יחסוך לנו קנייה מחודשת של לוח האם שהוא הרכיב העיקרי במערכת ויבטיח לנו מספר שנים של שימוש.

לוחות האם נבדלים בתמיכתם בסוגי מעבדים, זכרונות RAM, אפשרויות הרחבה, כניסות ויציאות שונות לכן חשוב לבצע התאמה בבחירת לוח האם בהתאם לצורך שלכם בכל אחד מהאפשרויות והשימוש שלכם במחשב.

המדריך מעודכן לשנת 2024

תאימות לוח האם לשאר רכיבי המחשב

כאשר אנו בוחרים לוח אם חשוב שנוודא כי הוא תואם לדרישות שלנו ולשאר רכיבי המחשב שאנו מתכוננים להשתמש. ההתאמה הראשונית והחשובה ביותר היא עם המעבד. ישנם מעבדים של אינטל או AMD ולהם לוחות אם ותושבות שונות. נוודא כי התושבת תואמת לזו של המעבד וכי לוח האם תומך בו.

עבור מעבד מסוים יכולים להיות לא מעט לוחות אם שתואמים לו, מגוון דגמים שכל אחד מהם מציע תכונות שונות. חשוב יהיה לבחור את לוח האם שיתאים לכלל רכיבי המחשב אך גם לצרכים שלכם בהתאם לשימושכם במחשב וגם שיתאים לתקציבכם.

הדבר הראשון עליו נסתכל כאשר נבחר לוח האם הוא סוג התושבת שנמצאת בו. התושבת חייבת להיות תואמת לזו של המעבד. סדרת מעבדים מגיעה עם תושבות זהות. התושבת של סדרת מעבדי אינטל האחרונה היא LGA 1700, בעוד של מעבדי AMD היא AM5.

חשוב לשים לב שיש לוחות אם המיועדים לזכרונות DDR4 (הנפוצים) ולוחות אם שמיועדים לזכרונות DDR5 מהדור החדש. כתבתי בעבר על ההבדלים בין בחירה בלוח אם וזכרונות עם DDR4 או DDR5.

מעבר לתאימות, חשוב לבחור בלוח אם איכותי, במיוחד כאשר הוא מיועד למחשב עתיר ביצועים. בחירה בלוחות אם יקרים תבטיח יציבות והספקת מתחים נכונה לכלל רכיבי המחשב. בלוחות אם אלו ישנם רכיבים איכותיים כמו וסתי מתח וקבלים איכותיים יותר. חשוב מאוד במיוחד כאשר מבצעים המהרה.

ערכות שבבים

מלבד התושבת, חשוב מאוד לשים לב לערכת השבבים של לוח האם. למעבד אחד יכול להיות מספר ערכות שבבים שיתאימו לו אך כל ערכת שבבים מתאפיינת בתכונות שונות. לדוגמה, ערכת השבבים Z790 עבור מעבדי אינטל מאפשרת אוברקלוקינג (המהרה) בעוד ש-B760 לא מאפשרת זאת.

לוחות האם עבור מעבדי אינטל נחלקים ל-3 ערכות שבבים עיקריות: לוחות H המיועדים למחשבים עם שימוש אישי-משרדי ממוצע, לוחות B עבור מחשבים בינוניים וגיימינג קל ולוחות Z שמיועדים למחשבי עתירי ביצועים עבור גיימינג כבד ועריכת וידיאו. למעבדי AMD יש את לוחות A, B ו-X בהתאמה.

ישנם מעבדים חדישים שיתאימו לתושבת מסוימת בלוח אם אך עדיין לוח האם לא יתמוך במעבד, בחלק מהמקרים ניתן לבצע עדכון BIOS שיאפשר זאת. לכן חשוב שתבדקו לא רק את סוג התושבת אלא אם ישנה תמיכה של לוח האם במעבד הספציפי בו בחרתם.

זו הסיבה שישנה חשיבות לרוב לבחור בלוח אם החדיש ביותר שקיים בשוק. כך ניתן יהיה להבטיח תמיכה במעבדים חדישים וגם אולי תמיכה עתידית למעבדים בדור הבא שאולי יתאימו ללוח האם שתרכשו. כמובן ששום דבר לא וודאי ובעניין הזה אי אפשר לנבא את החלטות היצרנים על המעבדים הבאים שלהם.

עדיין אפשר להשתמש במעבד המאפשר המהרה בלוח אם שלא יאפשר זאת אך לדעתי יהיה מדובר ברכישה לא יעילה וניצול לא נכון של התקציב שיאפשר להשקיע ברכיבים אחרים על מנת לשפר את מפרט המחשב.

תושבתמעבדים תואמיםערכות שבבים
LGA 1700דור 12,13,14 של מעבדי אינטלH610, B660, H670, Z690, B760, Z790
LGA 1200דור 11 של מעבדי אינטל
דור 10 של מעבדי אינטל
H510, B560, H570, Q570, Z590
H410, B460, H470, Q470, Z490
LGA 1151דור 9 של מעבדי אינטל
דור 8 של מעבדי אינטל
Z390, B365, B360
H310, B360, H370, Q370, Z370
AM5דור 4 של מעבדי AMD RyzenB650, X670, X670E

איזה גודל לוח אם לבחור?

לוחות אם מגיעים במספר גדלים והשיקול בבחירת גודל לוח האם היא על פי גודל המארז בו תרצו לבחור וגם על פי כמות החיבורים והאפשרויות שלוח האם מציע.

ATX הוא גודל לוח האם הנפוץ ביותר כיום והוא נחשב לגודל מלא וסטנדרטי. לוח זה יתאים למארזים מסוג Mid Tower או Full Tower ומיועד למחשבים עם ביצועים גבוהים ולביצוע המהרה. היתרון שלהם שהם כוללים יותר חיבורים ואף יאפשרו מספר כרטיסים בחיבור PCIe במקביל עם זיכרון RAM גדול יותר אפשרי.

EATX הוא לוח האם הגדול ביותר שקיים. לוח זה מגיע בדרך כלל עם 4 חריצי DIMM עבור כרטיסי זיכרון RAM אך ישנם לוחות הכוללים גם 8 חריצים, כמו בלוח האם Gigabyte X570 AORUS XTREME עבור מעבדי AMD, דבר המאפשר הוספת עתידית של כרטיסי זיכרון נוספים, בהתאם לצורך. יתרון נוסף במחשבים עוצמתיים היא שיש מרווח בין רכיבי הלוח וזה מונע מהם להתחמם יתר על המידה, במיוחד כאשר מבצעים המהרה. לוחות אם אלה יקרים במיוחד ולכן לא נפוצים.

שימו לב שגודל המארז משתנה בין מארז למארז כך שבחלק מהמארזים הבינוניים (Mid Tower) ישנה אפשרות להתאים לוח EATX אך זה לא יהיה מומלץ, חשוב שתהיה אפשרות להכניס קירור איכותי במיוחד שבוחרים בסוג לוח אם זה.

Micro-ATX הוא לוח אם בגודל בינוני. לוח זה יכול להגיע עם 4 או 2 חריצי זיכרון.

mini-ITX הוא הלוח הקטן ביותר. לוחות אלו יגיעו עם 2 חריצי זיכרון בלבד. לוחות אם אלו מיועדים למי שמעוניין במחשב נייח עם מארז קומפקטי במיוחד או מחשב שישמש בסלון למערכת מדיה ביתית.

כניסות, יציאות וחיבורים

ככל שיש בלוח האם כניסות אז זה מאפשר יותר חיבורים ואפשרויות. האם חשוב שיהיה לכם כניסות USB מרובות? USB-C? היערכו לכך לפני על ידי בחירה בלוח אם שכולל זאת. גם אם יש ריבוי כניסות כאלה במארז שבחרתם, זכרו שלוח האם שלכם צריך לכלול כניסות אלה כדי שהם יפעלו.

בלוח האם נמצא חיבור PCIe אליו מתחבר כרטיס המסך. בעבר היה נפוץ לחבר לחיבורים אלה גם כרטיס קול, כרטיס כרטיס רשת וכו' אך כיום נעשה בו שימוש לרוב עבור כרטיס מסך. אם תרצו לחבר שני כרטיסי מסך במקביל וודאו כי הלוח תומך בזה, בכרטיסי מסך של אנבידיה יש צורך בתמיכה ב-SLI ובכרטיסי מסך של AMD ב-Crossfire. לוחות אם חדישים יגיעו עם PCIe 5.0 שמאפשר תעבורת נתונים גבוהה במיוחד.

בעבר עבור כונני אחסון נעשה שימוש בחיבורי SATA 3 אך כיום כאשר כונני SSD נעשו נפוצים נעשה שימוש בחיבור NVMe שמאפשר תעבורת נתונים גבוהה, צריכת חשמל מופחתת ועכבה נמוכה במיוחד. החיבור מגיע בשני תצורות, הראשונה מתחברת לחיבור PCIe והשנייה הנפוצה כיום, מתחברת לחיבור מסוג M.2.

במידה ואין לכם כרטיס מסך או שתרצו לשמור לעתיד אופציה להפעיל את המחשב ללא כרטיס מסך או להשתמש בכרטיס המסך המובנה במעבד אז וודאו כי לוח האם כולל חיבור HDMI למסך.

כרטיסי זיכרון ה-RAM מותקנים בחריצי ה-DIMM על גבי לוח האם. לוחות אם מגיעים לרוב עם 4 חריצי זיכרון. לוחות אם בגודל mini-ATX מגיעים עם 2 חריצי זיכרון בלבד. בלוחות Micro-ATX זה תלוי בדגם, חלקם מגיעים עם 4 חריצים וחלקם עם 2 חריצים. חשוב לשים לב למגבלת זיכרון ה-RAM של הלוח, בלוחות האם הישנים המגבלה היא 64GB ללוחות אם בעלי שני חריצי DIMM.

אם אתם עושים שימוש בבלוטות' שימו לב כי לוח האם שלכם כולל זאת בצורה מובנית. בנוסף יש לוחות אם עם WiFi מובנה, זה יאפשר לכם להתחבר לראוטר שלכם בצורה אלחוטית ללא צורך בכבל רשת ויחסוך לכם את הצורך לרכוש כרטיס רשת נפרד.

מתכננים לעשות שימוש בתאורת RGB מסונכרנת למארז שלכם? בחרו בלוח אם שכולל חיבור RGB או אפילו ARGB ויאפשר לכם לשלוט בתאורה דרך תוכנה ייעודית כמו תוכנת Aura Sync של אסוס. אלו דברים שלא קשורים כלל לביצועי המחשב אך חשובים לחלק מהמשתמשים שמעוניינים להתהדר לא רק בשימושיות של המארז אלא גם בנראות שלו.

אני אמליץ מאוד לבחור בלוח אם של אחד מהיצרנים המובילים ביניהם אסוס (Asus), ג'יגהבייט (Gigabyte) ו-MSI. אין עדיפות למותג אחד על פני האחר אלא יש לבחון דגם ספציפי בהתאם לדרישות השימוש במחשב.

לוחות אם מומלצים למעבדי אינטל

אתן לכם כמה המלצות ללוחות אם מומלצים המתאימים למעבדי אינטל

אם אתם מחפשים לוח אם למחשב עוצמתי עתיר ביצועים ויש לכם את התקציב עבורו, לוח האם ASUS ROG STRIX Z790-A Gaming WIFI D4 יתאים לכם. הוא מגיע עם ערכת שבבים Z790 ומתאים למעבד אינטל עוצמתי (כמו ה-I9) עם אפשרות לביצוע המהרה. הלוח מתאים לזכרונות מסוג DDR4 עם זכרונות RAM עד ל-128GB וכולל גם קישוריות בלוטות' 5.3 ו-WiFi 6 מובנים בלוח. נכון לעכשיו, מדובר באחד מלוחות האם הטובים ביותר שניתן למצוא כיום הזמינים לרכישה בחנויות למעבדי אינטל החדשים.

לוח האם GIGABYTE B760M GAMING X DDR4 LGA1700 יתאים למעבדי אינטל עבור מחשב ביניים, כולל 4 חריצים לכרטיסי זיכרון RAM ויציאת HDMI למסך. נמכר במחיר אטרקטיבי.

לוח אם זול במיוחד ואיכותי הוא ASUS Prime H610M-A D4 LGA1700 Intel H610 DDR4 מתאים למחשב תקציבי לשימוש בסיסי, משרדי או גיימינג קל. כולל יציאות VGA, DP ו-HDMI כך שתוכלו לחבר כל מסך אשר ברשותכם.

עבור לוח אם בגודל mini-ATX אמליץ לבחור ב-MSI MPG B760I EDGE WIFI LGA1700 שמתאים למעבדי אינטל וכולל קישוריות WiFi ובלוטות'. מעולה למחשב מדיה ביתי, יתאים למארז קומפקטי.

מהיכן כדאי להזמין לוח אם למחשב?

KSP מציעה מגוון דגמי לוחות אם עם מחירים אטרקטיביים ומספר אפשרויות משלוח. מציע לעיין באתרם במגוון דגמי לוחות האם הם שהם מציעים עבור מעבדי אינטל ו-עבור מעבדי AMD.

מאמר זה הוא חלק מהמדריך השלם לקניית מחשב שכתבתי, בקרו כדי לראות המלצות כיצד לבחור את רכיבי המחשב האחרים שלכם.

נכתב על ידי:

יוסי אהרון

יוסי אהרון

בלוגר; איש מחשבים; מתכנת ווב Full Stack ומעצב אתרים ותיק עם יותר מ-17 שנות ניסיון. מתמחה בפלטפורמת וורדפרס (WordPress) ובניית אתרי תדמית ומסחר כולל מתן שירותי קידום אתרים ואופטימיזציה למנועי החיפוש (SEO). ניסיון רב עם מערכות ניהול תוכן ואתרי מסחר וחנויות מקוונות. קראו עוד »

2 תגובות על “לוח אם מומלץ למחשב”

  1. תמונת פרופיל של עזרא גמליאל
    עזרא גמליאל

    היי…אתה מדהים הן בפן האישי והן במקצועי…הסברים בשפה פשוטה ומאד מובנת לאנשים חסרי ידע כמוני, מקצועית, אמינה ומקיפה.
    יישר כח !

    1. תמונת פרופיל של יוסי אהרון
      יוסי אהרון

      תודה עזרא!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


דף הבית » לוח אם מומלץ למחשב
דילוג לתוכן